Ми працюємо та проводимо монтаж GPS трекерів!
Графік роботи: з 09:00 до 18:00
20% від замовлень перераховуємо на допомогу ЗСУ
Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні

Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні

У 2017 році в Україні були прийняті нові законодавчі норми, які вказують на перехід до безготівкової форми оплати проїзду в муніципальному транспорті. Два роки впровадження системи показали активні дії з боку регіональних транспортних компаній. Городяни отримали можливість комфортно розплачуватися за проїзд за допомогою електронного квитка, банківської карти або смартфона. Розглянемо, як йдуть справи з впровадженням безконтактної оплати в умовах сьогоднішньої дійсності.

Причини введення безготівкового розрахунку за проїзд

Кожен день світова економіка прагне вивести готівку з повсякденного обігу. Це дозволяє стабілізувати економічні процеси в країнах. Безготівковий спосіб оплати дозволяє виключити зростання тіньової економіки.

Уже зараз в нашій країні можна вийти з дому з банківською картою, і вирішити будь-яке завдання без готівки. Але це не стосувалося транспорту, оплата в якому було здійснено тільки за готівку гривні.

Щоб не відставати від передових країн, Україна вводить електронні способи розрахунку в громадському транспорті. Такий спосіб оплати вирішує кілька застарілих проблем:

  • Cкорочує роздутий штат транспортних компаній;
  • Дозволяє враховувати щоденний пасажиропотік;
  • Наповнює місцевий бюджет, виключаючи висновок готівкових коштів в "тінь".

Прагнення до високих стандартів обслуговування населення і привело до прийняття законодавства про безготівковій оплаті проїзду. Міська влада отримали можливість реалізувати таку систему розрахунку. Єдине "але", уряд не дав чітких вказівок про стандарти оплати. Тому в різних містах можна зустріти відмінність в способах розрахунку в транспорті.

Варіанти оплати проїзду в Україні

Багато місцевих рад вкладають кошти в оснащення і програмне забезпечення систем безконтактної оплати. Деякі з міських властей йдуть перевіреним шляхом, використовуючи для оплати смартфони городян. Яке рішення можна назвати оптимальним, і найбільш підходящим для широкого кола пасажирів?

Читайте також: Автоматизована система оплати проїзду (Асопа)

Банківська картка

Найбільш простий спосіб для пересічного українця громадянина. Люди звикли розраховуватися за допомогою картки в магазинах. Тому алгоритм оплати в автобусі, обладнаному валідатором GPSM Lucky-Pay, не утруднить пасажира. Зчитувальні пристрої підтримують карти всіх банків. Для розрахунку підійдуть безконтактні карти, з магнітною стрічкою або чіпом. Перевага такого способу: оплата зрозуміла, і не утруднить більшість пасажирів.

Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні зображення 1

Смартфон або смарт-годинник

Вже зараз багато українців забувають про гаманцях з грошима. Вони використовують для повсякденних платежів смартфон або наручний смарт-годинник. Для перекладу засіб досить прикласти мобільний пристрій до мітки на валідаторі. Перевага: годинник на руці, смартфон в кишені. Немає необхідності шукати карту в гаманці. Оплата відбувається за кілька секунд.

Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні зображення 2

QR-код

Даний тип поширений серед клієнтів ПриватБанку. Для цього на смартфон встановлюється додаток Приват24. Знайшовши в транспорті плакат з кодом, необхідно включити додаток, сканувати код. У вкладці "Квиток" вибрати тип оплати, банківську карту, і здійснюємо оплату. Перевага: простий і доступний спосіб оплати, плюс можна пред'явити доказ контролера.

Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні зображення 3

SMS оплата

У деяких обласних центрах, наприклад Львів, Вінниця, Житомир, можна використовувати мобільний рахунок для оплати проїзду. З мобільного телефону відправляється SMS-код, реквізити маршруту і вид квитка (повний або пільговий). Засоби знімаються з мобільного рахунку, після чого приходить відповідне повідомлення. Можливий варіант покупки денного проїзного, або поїздки з пересадкою, із зазначенням часу в дорозі. Перевага: для оплати підходить будь-який мобільний пристрій, підключений до оператора GSM.

Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні зображення 4


Єдина транспортна карта (е-квиток)

Система набуває поширення в різних містах. За допомогою карти можна оплачувати всі види громадського транспорту: трамвай, тролейбус, метро, автобус. Деякі міські влада включила в список фунікулери і електрички. Карта купується для кожного городянина, і поповнюється через банкінг. Система надає знижки пасажирам, які часто користуються транспортом. Оплата проводиться також, як і банківською карткою. Перевага: один спосіб оплати на всі види транспорту.

Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні зображення 5

Одноразовий квиток

Придбати його можна в спеціальному терміналі, іноді в касі. Цей спосіб найбільш поширений для поїздок в метро. Він оптимально підходить для гостей міста, які не можуть користуватися картою городянина. Такий тип розрахунку розглядається ка тимчасовий, або для вирішення проблеми оплати в певному напрямку. Перевага: найпростіший спосіб для одноразової поїздки муніципальним транспортом.


Безготівкова оплата проїзду в громадському транспорті в Україні зображення 6

Перші результат застосування безготівкової оплати

Дворічний досвід застосування такого типу розрахунку за проїзд у громадському транспорті показав помітне збільшення кількості транзакцій. За перший рік застосування сума безготівкової оплати проїзду збільшилася в три рази. За підсумками двох років застосування декількох варіантів збільшення транзакцій досягло 6-ти кратного множення. Серед лідерів в даній сфері можна назвати Львів та Вінницю. Але в цілому, велика частина обласних центрів України продемонструвала позитивну динаміку в поширенні електронних способів оплати проїзду.

Як з приватними перевізниками?

Звичайно, комунальні види транспорту переходять на систему електронного розрахунку за рахунок бюджетних коштів. Але у випадку з маршрутками і приватними автобусами ситуація складніша. Далеко не всі приватні перевізники хочуть переходити на єдину систему оплати.

Цьому є пояснення: Застосування таких способів оплати виводити оборот компанії з "тіні". Перевізнику доведеться звітувати перед податковою службою за кожного пасажира. Тому, готівкові в приватних маршрутках ще будуть використовуватися. Залишається вірити, що приватні компанії з часом перейдуть на електронний спосіб розрахунку, а податкові служби допоможуть їм в цьому процесі.

Висновок

У підсумку можна сказати, що два роки впровадження безготівкової оплати проїзду в Україні не пройшли даром. Великі міста перейшли на єдину систему оплати. Хочеться вірити, що через пару років ця система повністю увійде в повсякденне життя українців, створюючи високий рівень комфорту при їзді громадським транспортом.

Чи користуєтеся ви безготівковою оплатою? Якщо так, то який варіант найзручніший? Чи виникали у вас якісь проблеми з оплатою проїзду? Чекаємо ваші відповіді в коментарях!

Дата: 21.12.2019 Просмотров: 9697 Комментарии: 1

Комментарии

Александр Леонидович - 21.12.2019

Вы внедряете систему электронной оплаты проезда или это информационная статья? Где можно заказать такую систему для города?

GPSM.ua - 21.12.2019

Добрый день! Александр Леонидович, специалисты GPSM помогут выбрать оптимальное решение и рассчитать цены на внедрения системы АСОП. Обратитесь по телефону +38 044 362 29 56. Также, можете прислать запрос на почту info@gpsm.ua. Мы оперативно вышлем вам письмо с коммерческим предложением и перезвоним.

Ответить

Желаете внедрить систему?

Составьте свою систему из необходимых датчиков. Калькуялтор покажет цену с установкой, нажмите ссылку “Калькулятор стоимости”. Если желаете узнать больше о составных датчиках, нажмите “Составные части” и вы перейдете в раздел “Магазин”.